SELECTIE

 

Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van het S.M.A.K., selecteerde een schilderij van Bruno Van Dycke voor het tijdschrift Kunstletters en voor de Webgalerie van Kunstwerkt (juli 2017).

 

"Je kan dit stenenschilderij moeilijk een stilleven noemen. De steen lijkt bij Bruno Van Dycke slechts een aanleiding om met verf aan de slag te gaan. Hij probeert iets wat massief en hard is de speelse glans van het schilderen mee te geven. Het is een haast abstract schilderij. Bij een andere kadrering van het motief, zou elke verwijzing naar het onderwerp verdwijnen. Het vastberaden herhalen van een zelfde element in verschillende doeken doet vermoeden dat de handeling en het plezier van het schilderen bij Bruno voorrang krijgen op het weergeven van iets tastbaars als een steen."

 

 

 

(h)ART, tijdschrift voor hedendaagse kunst  

 

Bruno Van Dycke schildert stenen. Hij is iemand die ontzettend graag schildert.  Hij is een zoeker naar sterke vorm, naar licht en kleur. Daaruit ontstaat zijn werk. Met doek en verf en krijt, met borstels, paletmes, vingers maakt hij de verf tot iets wat volume en tijdloosheid suggereert. Deze kunstenaar verliest zich in de act van het schilderen en die zal bepalen hoe de vorm zal zijn. Overgave heet dat. Dat vraagt tijd en geduld en verwondering.

 

Als kunstenaar zoekt hij eenvoud in een wereld vol overdaad, waarin we bijna op de vlucht moeten voor de beelden, de lelijkheid en de onzin die op ons worden afgevuurd.

 

Eenvoud, tijd en stilte in de suggestie van oude steen. Balanceren van verf naar volume in een subtiel evenwicht tussen abstractie en figuratie. Verf is vorm geworden. En vorm op haar beurt voelbare stilte. Stilte in steen.

 

Maar spelen blijft het ook. Met het licht. Bekijk de steen van alle kanten. Als verfijnde colorist speelt hij ook met kleur. In de meeste stenen zit onvermoed veel kleur. Geniet van de “huid” van deze stenen. Verzegelde composities. Volkomen dicht. Een wonder hoe verf “steen” wordt! Deze stenen zijn af. Gesloten. Ze hebben de energie, het sacrale en de tijd diep in zich gekoesterd.

 

Bruno Van Dycke heeft lang gezocht. Kan je steen ook suggereren met slechts een paar virtuoze toetsen? De kunstenaar twijfelt:  “Tijd” zet je ook niet neer in een impuls. De tijd moet in de steen kruipen. Schilderen heeft tijd nodig, verf heeft tijd nodig. Ook kijken heeft tijd nodig.

 

Johan Debruyne in (h)ART, tijdschrift voor hedendaagse kunst, oktober 2013.

 

 

OPEN  LAND  EN  STENEN 

 

De landschappen bevinden zich op het raakvlak tussen herkenbaar en abstract. Er is de suggestie van het landschap, het vlakke land, een open en lege ruimte.  Er blijft het verlangen naar openheid en stilte in wat we zien, voelen en denken.

 

De 'stenen' staan voor alles wat ons overstijgt, alles wat we niet begrijpen, ook voor de onmacht in het communiceren, de onbehouwen patronen waarin we als mens vaak verharden. Onmacht kan zich verbergen in overdaad en vervlakking. Hier zoekt ze bewust naar vormen van eenvoud. De steen als monoliet was steeds een metafoor voor de mens tussen determinatie en spiritualiteit.

 

VISIE

 

Schilderen gaat altijd over verf, kleur, licht en donker, kortom over het schilderen zelf.
In mijn schilderproces ga ik uit van de krachtige eenvoud van organische vormen, weg van overdadige beelden of verhalende uitleg.

Ik wil opnieuw kijken naar een steen, een stuk natuur, land, lucht, water.         De wereld is een fascinerend proces van verandering. Zo ook evolueren mijn schilderijen als improvisaties op ‘eenvoudige’ vormen.